Min resa inom öl och whisky – en passion från 1999 till idag
Jag började min bana inom barsvängen som servitör på Bishops Arms 1999. Peter ”Pyrre” Lindkvist , barchefen, sa att jag var tvungen att kunna whisky, om jag ville jobba för honom. Jag läste bl.a. Per Elsbergers bok om whisky – något jag verkligen kan rekommendera. Trots att jag egentligen är blyg, lyckades Pyrre övertala mig att börja hålla i whisky-provningar, vilket blev som en utbildning i sig, och en viktig del i min utveckling.


Bishops Arms var dessutom väldigt bra på att skicka mig och den övriga personalen på utbildningar under de första åren. Jag fick möjlighet att besöka många destillerier, lära mig mer om whiskyproduktion och se hur processen varierade på olika platser.
Från 1999 till 2006 jobbade jag på Bishops Arms i både Örebro och Göteborg, där jag fick vara med i drift, inköp och hålla i provningar. Bishops Västra Hamngatan i Göteborg hade redan runt år 2000 en personal (Fredrik Pihlqvist bland andra) som hade ett starkt öl-intresse och därmed ett väldigt intressant utbud för den tiden. Det, kombinerat med en massa bryggeribesök i Belgien tillsammans med vännen och importören Andreas Fält, fick mig att upptäcka min stora kärlek till öl.
År 2006 fick min bästa vän Niklas Gustafsson och jag ett erbjudande om att köpa The Rover i Göteborg, vilket redan då var en av Sveriges bästa ölbarer. Med hjälp av Gary McLachlan lyckades vi förverkliga köpet. Vi tre drev The Rover fram till 2014, och vi öppnade även Ölrepubliken under denna period. (The Rover finns inte kvar idag, men Ölrepubliken drivs fortfarande av Gary m.fl. Den är väl värd ett besök!)
När vi började vår ölresa var nästan ingen av mina vänner särskilt intresserade av öl. Runt 2011 hände något i öl-Sverige, och plötsligt gick jag från att vara en obegriplig kuf till att vara kunnig inom något som faktiskt var lite ”inne”. Intresset för öl växte snabbt vid den här tiden, och på bara några år ökade antalet ölbryggerier i Sverige från 50 till 500.
På Ölrepubliken höll vi många provningar – jag, Andreas Görts och Victor Dahlberg var de som höll i de flesta. Ibland kunde vi ha tre provningar på en och samma dag. En dag kom Andreas till oss med en öl han bryggt hemma. Jag tyckte den var precis som den bästa ölen som gick att få tag i från USA, då. När jag smakade på den stod det klart för mig att vi var tvungna att starta vår egen produktion. Amerikansk India Pale Ale var svår att få tag i på marknaden vid den tiden.
2012 startade vi All in Brewing. Våra första kommersiella öl var samarbetsbrygder, som producerades på Toccalmatto i Italien och hos Lervig i Norge, och sedan importerades till Sverige. Vi besökte producenter som vi såg upp till och lärde oss av deras expertis för att förbättra vår egen bryggning.
2013 arrangerade vi ett ölkalas där vi bjöd in våra kompis-bryggerier för en gemensam öl-fest. Vi kallade det för All In Beer Fest. Den festen har genom åren vuxit och är nu en väl ansedd ölfestival, som går av stapeln i november varje år.
2014 öppnade jag, tillsammans med ett gäng vänner (som jobbade med All In Brewing eller Dugges bryggeri) en ölbar som heter Brewers Beer Bar (med stort ölutbud och surdegspizza). Idag har vi två Brewers i Göteborg. En på Magasinsgatan och en på Tredje Långgatan, samt en mindre pizzeria på Södra Allégatan, som heter Napoletana.
2024 bad mina vänner på Stigbergets bryggeri mig att hålla i deras provningar på ringön i Göteborg. Att regelbundet hålla ölprovningar igen kändes kul, och det sporrade mig att starta upp BeerTasting.se för att få jobba mer med det.
På en provning kan vi antingen kombinera fritt, med öl från hela världen, eller så kan vi fokusera på vissa producenter, om ni är mer intresserade av det. Jag arbetar idag som provningsledare för flera bryggerier.
Det är så himla kul att jobba med vänner och ölproducenter som verkligen levererar öl som jag själv tycker är i världsklass. De här bryggerierna samarbetar jag med i dagsläget:
– Stigbergets bryggeri
– Beerbliotek
– All In Brewing
– Ten Hands
2025 fick jag hjälp av Mia Marine (min kärlek) att starta BeerTasting.se – och så hittade ni hit nu. Kul!


